کلینیک اورولوژی و ناباروری یوروطب

شماره تماس : ۸۸۵۶۳۲۴۲-۰۲۱

پروستات

پروستات یکی از قسمت های سیستم تولید مثل مردان می باشد که از لحاظ آناتومیکی به اندازه گردو بوده و وظیفه آن تولید مایعی می باشد که برای بقا و زنده ماندن اسپرم ها ضروری می باشد. همچنین این مایع باعث حفاظت از اسپرم ها شده و در بقا نسل بشر بسیار اهمیت دارد. این غده مستعد بیماری هایی نیز می باشد که میتواند بسیار خطرناک و مشکل زا باشد. 

همانطور که اشاره شد پروستات یکی از اجزای سیستم تناسلی مردان می باشد که غده ای است به اندازه گردو بوده  که وظیفه آن ترشح مایعی برای تغذیه و محافظت از اسپرم ها می باشد. این مایع در صورت ایجاد مشکل در پروستات تولید نشده و موجب ایجاد اختلال در تولید مثل می شود. به همین دلیل بررسی و پیشگیری بیماری های پروستات برای افرادی که میخواهند فرزند آوری داشته باشند بسیار مهم و ضروری می باشد.

فهرست مطالب

پروستات

علت بزرگ شدن پروستات چیست؟

معمولا تورم  و بزرگ شدن این عضو از بدن بعد از 40 سالگی اتفاق می افتد  که البته این بیماری ممکن است در سنین پایین تر نیز اتفاق بیفتد. تا به امروز دلیل دقیقی برای این بزرگ شدن مشخص نشده است.   در این بخش به مهمترین دلایل بزرگی این غده اشاره خواهیم کرد:

🔹 بالا رفتن سن و تغییر ماهیت هورمونی مردان بعد از 40 سالگی

🔹 عوامل ارثی: افرادی که در خانواده آنها این بیماری مشاهده شده است  احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری را دارند.

🔹 چاقی

🔹 افراد با بیماری های زمینه ای مانند: بیماری قلبی و دیابت که باعث اضافه وزن و کاهش فعالیت بدنی می شود.

پروستات کجاست؟

پروستات پشت استخوان شرمگاهی قرار گرفته است و بالای آن مثانه و از پایین آن پیشابراه است که به آن متصل میباشد .
مقعد یا همان بخش انتهایی دستگاه گوارش پشت پروستات قرار دارد امکان دسترسی برای معاینه پروستات توسط متخصص اورولوژی را فراهم میسازد .
ارتباط بین پروستات و پیشابراه می تواند منبع مشکلات احتمالی برای مردان مسن باشد. با افزایش سن در مردان، غده پروستات به تدریج بزرگتر می شود و باعث مشکلاتی در تخلیه ادرار میگردد


❌ هر مردی مشابه خروج آب این چشمه ادرار کند ٬ به احتمال زیاد مشکل پروستات داره و باید سریعا به متخصص اورولوژی مراجعه نماید!

دلایل مبتلا شدن به پروستات :

این غده از لحاظ آناتومیکی در ناحیه ابدومن در قسمت جلوی راست روده و در وسط آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. مجاری ادراری از این غده هم عبور میکند و در صورتی که این غده دچار تورم و التهاب شود ممکن است باعث انسداد و تنگی این مجاری نیز شود.

دلایل مبتلا شدن به پروستات :

این بزرگ شدن عموما در مردان بعد از 40 سالگی اتفاق می افتد و با توجه به ناحیه ای که قرار دارد ممکن است باعث ایجاد مشکلات ادراری و تولید مثلی شود. این هیپرپلازی که  به آن BPH نیز می گویند ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:

دلایل ارثی: افرادی که این مشکل در مردان خانواده آنها زیاد است معمولا بیشتر به این مشکل دچار می شوند. و یکی از دلایل ایجاد این مشکل بعد از چهل سالگی سابقه فامیلی نیز می باشد.

اضافه وزن: چاقی واقعا مادر تمام بیماری ها محسوب می شود و در خصوص این عضو بدن هم این موضوع صدق می کند. افراد چاق با درصد بالایی بعد از چهل سالگی دچار مشکلات پروستات می شوند. و این مورد اهمیت ورزش و متعادل کردن وزن را برای سلامتی نشان می دهد.

بیماری قند خون: بیماری قند خون یا دیابت یکی از اندیکاسیون های ایجاد بیماری های پروستات در مردان بالای 40 سال می باشد تحقیقات نشان می دهد که افراد بالای 40 سال مبتلا به دیابت بیشتر از سایر افراد به بیماری های پروستات مبتلا می شوند.

کمبود فعالیت بدنی: تحقیقات نشان می دهد که افرادی بیشتر دچار پروستات می شوند که فعالیت بدنی کمی دارند یا اصلا فعالیت بدنی ندارند. به همین دلیل در افراد بالای 40 سال یکی از ریسک فاکتور های ایجاد این بیماری افراد با مشاغل کارمندی و با فعالیت کم و افرادی که ورزش نمی کنند می باشد.

دلایل بزرگ شدن پروستات در جوانی :

بیماری های رایج این غده  در افراد  میانسال رخ می دهد ولی در مواقعی این بزرگ شدن ممکن است در سنین بین 20 تا 25 سال هم رخ دهد که دلیل آن ممکن است ارثی، عدم فعالیت، تغییرات ناگهانی هورمونی، هرگونه نارسایی و مشکل بیضه باشد.از علائم بزرگ شدن این غده در جوانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

🔹 بیدار شدن های مکرر در هنگام خواب شبانه برای دفع ادرار و دفع شدن مقدار کم ادرار

🔹 باریک شدن خط دفع ادرار: در این حالت فرد احساس می کند که خط دفع ادرار نسبت به گذشته باریک تر شده است.

🔹 دفع مکرر ادرار در طول شبانه روز: در مشکلات پروستات در جوانان احساس دفع ادرار به صورت مکرر ایجاد شده و هر بار مقدار کمی ادرار دفع خواهد شد.

🔹 احساس پر بودن مثانه بعد از هربار ادرار کردن: فرد مبتلا بعد از هر دفعه ادرار کردن احساس میکند که مثانه کاملا تخلیه نشده و نیاز دارد که دوباره دفع ادرار صورت بپذیرد.

🔹 دفع منقطع ادرار: فرد در هنگام دفع ادرار متوجه قطع و وصل شدن جریان ادرار خواهد شد.

ابتلا به سرطان پروستات در چه سنی بیشتر است؟

علائم ادراری بزرگ شدن پروستات :

این علائم هم در افراد بالای 40 سال و هم در جوانان در صورت بزرگ شدن این غده ایجاد خواهد شد:

     1- نیاز به ادرار کردن ضروری: که این نیز ممکن است شب فرد را از خواب بیدار کند و یا احساس عدم کنترل ادرار را به فرد بدهد.

     2- احساس عدم خالی شدن کامل مثانه: فرد مبتلا به بزرگی پروستات بعد از هر مرتبه دفع ادرار متوجه خواهد شد که مثانه به طور کامل تخلیه نشده و احساس راحتی همیشگی بعد از دفع ادرار را نخواهد داشت. 

     3- فرد مبتلا در شروع دفع ادرار مشکل خواهد داشت و مکانیسم شروع دفع ادرار  به سختی انجام خواهد شد.

     4- فرد بعد از  شروع به دفع ادرار دچار قطع ناگهانی جریان ادرار خواهد شد. و این جریان ممکن است منقطع باشد یا به طور کلی قطع شود

علائم خطرناک پروستات :

علائمی که به آنها اشاره شد علائم بزرگی خوش خیم این غده می باشد که به راحتی با مراجعه به پزشک قابل درمان می باشد. در این بخش به علائم خطرناکی که در صورت مشاهده سریعا باید به پزشک مراجعه کنید اشاره خواهیم کرد:

❌ دیده شدن خون در ادرار: در این حالت فرد در دفع دچار مشکل شده  و علاوه بر مشکل در دفع  قطرات خون هم در ادرار فرد دیده می شود.

   ❌ از دست دادن وزن بدن بدون دلیل و فعالیت خاص: فرد بدون هیچ تغییری در تغذیه و فعالیت بدنی ممکن است وزن خود را از دست بدهد.

      ❌ احساس خستگی مفرط: احساس خستگی در تمام طول شبانه روز که این خستگی تمام ناپذیر بوده و به صورت دائمی می باشد. 

         ❌ ایجاد مشکلات گوارشی: که این مشکلات بیشتر در بخش روده ها بوده و باعث مختل شدن یا تغییر در عملکرد روده ها خواهد شد.

            ❌ دیده شدن خون در مایع منی: فرد مبتلا به نوع بدخیم تورم پروستات ممکن است در مایع منی خود هم خون مشاهده کند. 

               ❌ در این حالت تکرر ادرار بیشتر در شب ها اتفاق می افتد و باعث بیداری مکرر فرد می شود.

                 ❌ ایجاد مشکل در نعوظ: فرد دچار مشکلات تولید مثلی به ویژه مشکل در نعوظ خواهد شد.

                   ❌ داشتن مشکلات عمومی بزرگی پروستات مانند: تکرر ادرار، دفع شبانه و ضروری و غیره.

                     ❌ درد و سوزش شدید در قسمت پشت بدن، باسن و شانه ها و استخوان های بدن

                       ❌ التهاب پاها و تجمع مایعات در قسمت های انتهایی بدن 

اندازه طبیعی پروستات :

این غده در بدن در کودکی کوچک باقی مانده و در سن 20 سالگی تحت تاثیر هورمون های جنسی رشد کرده و به یک اندازه خاصی می رسد که این اندازه تا سن 40 الی 50 سالگی ثابت باقی می ماند. ولی اندازه طبیعی این غده در یک فرد سالم برابر وزنی حدود ۲۰ الی ۲۵ گرم و حجمی حدود ۳۰ CC و ابعاد آن ۴×۲×۳ سانتی‌متر می باشد. که البته این ابعاد با وزن و جثه فرد ممکن است کمی متفاوت باشد که در این صورت از فرمول حجم پروستات = طول در عرض در ارتفاع در 0.52 در تصویر برداری ام آر آی استفاده می کنند.

روش های تشخیص بیماری پروستات :

برای تشخیص بیماری این غده معمولا بعد از معاینه توسط متخصص اورولوژی از روش های زیر استفاده می شود:

ام آر آی و تصویر برداری

تست PSA: که یک نوع آزمایش هماتولوژی میباشد که در این آزمایش سرطان پروستات و اندازه آن مورد غربالگری قرار میگیرد. 

سونوگرافی: با تشخیص پزشک این روش با استفاده از پروب رکتال انجام شده تا اندازه و قوام پروستات تشخیص داده شود.

نمونه برداری: در صورتی که علائم بیمارو  تشخیص پزشک به سرطان پروستات نزدیک باشد معمولا پزشک دستور بیوپسی و نمونه برداری را خواهد داد تا از تشخیص خود مطمئن شود و سریعا درمان را شروع نماید. 

تشخیص پروستات

سرطان و مشکلات پروستات یکی از شایع ترین بیماری های  مردان می باشد که در صورت نادیده گرفته شدن و عدم رسیدگی ممکن است بسیار خطرناک شود. و حتی زندگی زناشویی فرد را هم تحت تاثیر قرار دهد. مراجعه به مرکز درمانی مناسب و با کادر مجرب برای این بیماری بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد زیرا که با تشخیص سریع، این بیماری به راحتی و بدون هزینه اضافی قابل درمان میباشد. کلینیک اورولوژی یوروطب با وجود متخصصین اورولوژی باسابقه و داشتن امکاناتی مانند سونوگرافی ، سیستوسکوپی و … در مطب و همچنین قرار دادن امکاناتی نظیر نوبت دهی آنلاین ، ویزیت آنلاین به بیماران ، میتواند انتخاب مناسبی برای بیماران عزیز جهت تشخیص و درمان پروستات باشد